Ako vypočítate čistý domáci produkt?
Ako vypočítate čistý domáci produkt?

Video: Ako vypočítate čistý domáci produkt?

Video: Ako vypočítate čistý domáci produkt?
Video: Makroekonomie1 - Hrubý domácí produkt 2. část (ekospace.cz) 2024, Apríl
Anonim

The čistý domáci produkt (NDP) sa rovná brutto domáci produkt (HDP) mínus odpisy kapitálového majetku krajiny. Čistý domáci produkt predstavuje kapitál, ktorý sa v priebehu roka spotreboval vo forme znehodnotenia bývania, vozidiel alebo strojov.

Podobne, ako zistíte čistý domáci produkt vo výrobných nákladoch?

Vzorec: HDP (brutto domáci produkt ) na trhu cena = hodnota produkcie v hospodárstve v danom roku – medzispotreba pri náklady na faktor = HDP na trhu cena – odpisy + NFIA ( čistý príjem z faktorov zo zahraničia) - čistý nepriamych daní.

Podobne, ako vypočítate čisté súkromné domáce investície? Čisté súkromné domáce investície sa zameriava na výdavky súvisiace s rastom účtovaním odpisov. Zahŕňa iba investície ktoré sa nepoužívajú na nahradenie odpísaného kapitálu. Čisté súkromné domáce investície sa vypočíta odpočítaním úpravy spotreby kapitálu od brutto súkromné domáce investície.

Tiež je potrebné vedieť, aký je vzorec domáceho príjmu?

Hrubý Domáci príjem (GDI) je súčet príjem dostávajú všetky sektory hospodárstva v rámci štátu. Zahŕňa súčet všetkých miezd, ziskov a daní, mínus dotácie. HDP je veľmi často citovanou štatistikou merajúcou ekonomickú aktivitu krajín a GDI je pomerne nezvyčajné.

Čo sú náklady na faktor v ekonomike?

Náklady na faktor má nasledujúce využitie ekonomika : Náklady na faktor alebo národný dôchodok podľa typu príjmu je mierou národného dôchodku alebo produkcie založenej na náklady z faktory výroby namiesto trhu ceny . To umožňuje, aby bol z konečného opatrenia odstránený vplyv akýchkoľvek dotácií alebo nepriamych daní.

Odporúča: