Prečo je oxid uhličitý vhodným rozpúšťadlom na chemické čistenie?
Prečo je oxid uhličitý vhodným rozpúšťadlom na chemické čistenie?

Video: Prečo je oxid uhličitý vhodným rozpúšťadlom na chemické čistenie?

Video: Prečo je oxid uhličitý vhodným rozpúšťadlom na chemické čistenie?
Video: Za málo peněz hodně úklidu | Super domácí čistič 2024, Apríl
Anonim

Dve výhody použitia kvapaliny oxid uhličitý pre čistenie nasucho sú: ? Má nízku viskozitu, lepšie čistenie je možné, pretože menšie častice môžu byť odstránené z povrchu s menšou redepozíciou. Kvapalina oxid uhličitý je nepolárna solventný ktorý je účinnejší pri odstraňovaní nepolárnych nečistôt, ako je olej a mastnota.

Čo je v tejto súvislosti dobré rozpúšťadlo na chemické čistenie?

Napriek svojmu názvu čistenie nasucho nie je " suché „proces; oblečenie je namočené v tekutine solventný . Najpoužívanejší je tetrachlóretylén (perchlóretylén), ktorý priemysel nazýva "perc". solventný . Alternatíva rozpúšťadlá sú trichlóretán a benzín.

Po druhé, prečo je superkritický CO2 dobrým rozpúšťadlom? Kvôli svojej hustote podobnej kvapaline, a nadkritické tekutiny solventný pevnosť je porovnateľná s kvapalinou. teda solventný výkon je možné meniť zmenou teploty a tlaku. Pretože ich vlastnosti sú silnou funkciou teploty a tlaku, nadkritické kvapaliny sa považujú za laditeľné rozpúšťadlá.

Čo je teda chemické čistenie CO2?

Oxid uhličitý ( CO2 ) čistenie používa kvapalinu CO2 ako čistenie rozpúšťadlo spolu s čistiacim prostriedkom. Kvapalina CO2 vzniká umiestnením nehorľavého a netoxického plynu pod vysoký tlak. Proces spotrebuje menej energie ako tradičný čistenie nasucho pretože tam nie je žiadne rozpúšťadlo na zahriatie.

Prečo sa CO2 považuje za zelené rozpúšťadlo?

Superkritická CO2 je unikát solventný ktorý sa vyznačuje premenlivou hustotou, nízkou viskozitou a vysokou difúziou. Manipulácia s týmito charakteristikami viedla k početným aplikáciám tohto zelené rozpúšťadlo v rôznych oblastiach vrátane extrakcie, impregnácie, tvorby častíc a čistenia.

Odporúča: