Sú monopoly efektívne alokačne a produktívne?
Sú monopoly efektívne alokačne a produktívne?

Video: Sú monopoly efektívne alokačne a produktívne?

Video: Sú monopoly efektívne alokačne a produktívne?
Video: Monopoly Efficiency Analysis 2024, Smieť
Anonim

Monopol firmy nedosiahnu produktívnej efektívnosti keďže firmy budú vyrábať s výkonom, ktorý je nižší ako výstup minimálneho ATC. X-neefektívnosť sa môže vyskytnúť, pretože neexistuje konkurenčný tlak na výrobu s minimálnymi možnými nákladmi. 2. Alokačná účinnosť : nastáva tam, kde P = MC.

Podobne sú monopoly efektívne alokačné?

Monopoly – alokatívne neefektívne Monopoly môžu zvýšiť cenu nad hraničné výrobné náklady a sú alokačne neefektívne. To je preto, že monopoly majú trhovú silu a môžu zvýšiť cenu, aby sa znížil prebytok spotrebiteľa.

Rovnako je monopolisticky konkurencieschopná firma produktívne efektívna, je alokačne efektívna Prečo alebo prečo nie? A monopolisticky konkurencieschopná firma je nie je produktívne efektívny pretože to robí nie vyrábať na minime svojej krivky priemerných nákladov. A monopolisticky konkurenčná firma je nie je alokačne efektívna pretože to robí nie produkovať, kde P = MC, ale namiesto toho produkuje, kde P > MC.

Podobne sa môžete pýtať, prečo sú monopoly produktívne neefektívne?

A monopol je produktívne neefektívne pretože to nie je najnižší bod na AC krivke. X - Neefektívnosť . Argumentuje sa tým, že a monopol má menšiu motiváciu znižovať náklady, pretože nie je konfrontovaná s konkurenciou iných firiem. Krivka AC je preto vyššia, ako by mala byť.

Čo znamená Alokatívne efektívne?

Alokačná efektívnosť je stav ekonomiky, v ktorom výroba predstavuje spotrebiteľské preferencie; najmä každý tovar alebo služba sa vyrába až do bodu, keď posledná jednotka poskytuje spotrebiteľom marginálny úžitok rovnajúci sa hraničným nákladom na výrobu.

Odporúča: