Čo znamená produktívne efektívne?
Čo znamená produktívne efektívne?

Video: Čo znamená produktívne efektívne?

Video: Čo znamená produktívne efektívne?
Video: Jaká je ve skutečnosti instaproslulá Pola cosmetics? A co jiné beauty novinky? | First impressions 🤷 2024, Smieť
Anonim

V ekonomike, produktívna účinnosť je situácia, v ktorej ekonomika nie je schopná produkovať viac jedného tovaru bez zníženia výroby iného tovaru. Keďže zdroje sú obmedzené, nie je možné vyrobiť viac jednotiek tovaru bez toho, aby boli odobraté zdroje použité na výrobu iného tovaru.

Tu je bod, ktorý je produktívne efektívny?

Hovorí sa, že je to firma produktívne efektívne keď produkuje najnižšie bod na krátkodobej krivke priemerných nákladov (to je bod kde sa hraničné náklady stretávajú s priemernými nákladmi). Produktívna účinnosť úzko súvisí s pojmom technický účinnosť.

Navyše, ako dosiahnete produktívnu efektivitu? Inými slovami, produktívna účinnosť nastáva vtedy, ak je tovar alebo služba vyrobené za najnižšie možné náklady. Jednoducho povedané, koncept je ilustrovaný na a výroby hranice možností (PPF), kde všetky body na krivke sú bodmi o produktívna účinnosť.

Tiež vedieť, prečo je produktívna efektívnosť dobrá?

Produktívna účinnosť znamená, že vzhľadom na dostupné vstupy a technológie nie je možné vyrobiť viac dobre bez zníženia množstva iného dobre to sa vyrába.

Je monopol produktívne efektívny?

Monopol firmy nedosiahnu produktívnej efektívnosti keďže firmy budú vyrábať s výkonom, ktorý je nižší ako výstup minimálneho ATC. X-neefektívnosť sa môže vyskytnúť, pretože neexistuje konkurenčný tlak na výrobu s minimálnymi možnými nákladmi.

Odporúča: