Na čo sa dajú použiť mikročipy DNA?
Na čo sa dajú použiť mikročipy DNA?

Video: Na čo sa dajú použiť mikročipy DNA?

Video: Na čo sa dajú použiť mikročipy DNA?
Video: Билл Гейтс об энергетике: Обновлять до нуля! 2024, Smieť
Anonim

A DNA microarray (tiež bežne známy ako DNA čip alebo biočip) je súbor mikroskopických DNA škvrny pripevnené k pevnému povrchu. Vedci používajú DNA mikročipy na meranie hladín expresie veľkého počtu génov súčasne alebo na genotypizáciu viacerých oblastí genómu.

Následne si možno položiť otázku, prečo sú microarray užitočné?

Používaním microarray výskumníci môžu začať odhaľovať relevantné gény spojené s chorobou. Microarrays sa použili na testovanie génovej expresie v jedinej vzorke alebo na porovnanie génovej expresie v dvoch rôznych typoch buniek alebo tkanivových vzorkách, ako napríklad v zdravom a chorom tkanive.

Podobne, ako sa vyrábajú mikročipy DNA? The DNA microarray je nástroj používaný na určenie, či DNA od konkrétneho jedinca obsahuje mutáciu v génoch ako BRCA1 a BRCA2. Čip pozostáva z malej sklenenej platne obalenej v plaste. Niektoré spoločnosti vyrábajú mikročipy pomocou metód podobných tým, ktoré sa používajú na výrobu počítačových mikročipov.

Podobne sa ľudia pýtajú, ako sa mikročipy používajú pri výskume rakoviny?

cDNA mikročipy sa vyrábajú nanesením cDNA, zvyčajne PCR-amplifikovaných sekvencií z bakteriálnych knižníc, na podložné sklíčka (25). cDNA mikročipy obsahujú relatívne dlhé molekuly DNA imobilizované na pevnom povrchu a sú väčšinou použité pre rozsiahle skríningové a expresné štúdie.

Z čoho sa skladá mRNA?

Messenger RNA ( mRNA ) Messenger RNA ( mRNA ) je jednovláknová molekula RNA, ktorá je komplementárna k jednému z reťazcov DNA génu. The mRNA je RNA verzia génu, ktorý opúšťa bunkové jadro a presúva sa do cytoplazmy, kde sú proteíny vyrobené.

Odporúča: