Prečo je acetón prchavejší ako alkohol?
Prečo je acetón prchavejší ako alkohol?

Video: Prečo je acetón prchavejší ako alkohol?

Video: Prečo je acetón prchavejší ako alkohol?
Video: Усиление контроля за самогоноварением в России / Самогоноварение хотят запретить? 2024, Smieť
Anonim

Vysvetlenie: Acetón ako ketón nemá žiadne priame väzby O-H, a preto mu chýbajú vodíkové väzby. Preto viac musia byť zničené silnejšie fyzické väzby etanol , než v acetón . teda acetón rýchlejšie sa odparuje než etanol napriek vyššiemu povrchovému napätiu.

Tiež sa pýtali, prečo je acetón taký prchavý?

Acetón je viac nestály ako voda a vrie pri oveľa nižšej teplote (56 stupňov C) ako voda. Vo vode dochádza k medzimolekulárnej vodíkovej väzbe v dôsledku prítomnosti vysoko polárnej väzby O-H v molekule H2O. Takže , acetón je oveľa viac nestály než voda.

je acetón alkohol? Acetón a Alkohol Alkohol je organická zlúčenina, ktorá je polárna, napr acetón . Jeho charakteristickým znakom je kyslík viazaný na vodík. Kedy acetón sa zmieša s an alkohol môže produkovať poloacetál (niekedy sa píše ako „hemiketal“).

Keď to vezmeme do úvahy, čo rýchlejšie odparuje alkohol alebo acetón?

Acetón nezúčastňuje vodíkových väzieb, takže jeho medzimolekulové sily sú porovnateľne slabšie, a to odparuje najrýchlejšie. izopropyl alkohol môže sa tiež podieľať na vodíkových väzbách, ale nie tak úspešne ako voda, pretože má nepolárnu oblasť, takže sa vyparuje strednou rýchlosťou.

Prečo je alkohol prchavý?

Očakáva sa menej vodíkových väzieb medzi molekulami a nestály tekuté v porovnaní s inými menej nestály kvapaliny. Atóm vodíka hydroxylovej skupiny (OH) v etanole zvyšuje potenciál vodíkových väzieb medzi susednými molekulami etanolu. V porovnaní s metoxymetánom nie je etanol ani zďaleka taký nestály.

Odporúča: