Čo je Zopa a Batna?
Čo je Zopa a Batna?

Video: Čo je Zopa a Batna?

Video: Čo je Zopa a Batna?
Video: BATNA & ZOPA в переговорах 2024, Smieť
Anonim

Podmienky sú BATNA a ZOPA . BATNA je skratka pre najlepšiu alternatívu k vyjednanej dohode. Tvoj BATNA je to, čo urobíte, ak nedosiahnete dohodu. The ZOPA je súbor všetkých obchodov, ktoré sú pre každú stranu pri vyjednávaní prinajmenšom také dobré ako ich príslušné BATNA.

Čo je v tejto súvislosti Batna?

BATNA je skratka, ktorá znamená Najlepšia alternatíva k dohodnutej dohode. Je definovaná ako najvýhodnejšia alternatíva, ktorú môže vyjednávajúca strana prijať, ak rokovania zlyhajú a dôjde k dohode. Inými slovami, párty BATNA je alternatívou strany, ak sú rokovania neúspešné.

Podobne, čo znamená Zopa? zóna možnej dohody

Následne je otázka, čo je Zopa v rokovaní?

Termínová zóna možnej dohody ( ZOPA ), alebo vyjednávací rozsah, popisuje intelektuálnu zónu v predaji a rokovania medzi dvoma stranami, kde sa príslušné minimálne ciele strán prekrývajú. Mimo zóny žiadne množstvo vyjednávanie by mala priniesť dohodu.

Ako nájdem svoju Batnu?

Fisher a Ury načrtávajú jednoduchý proces pre určenie vašej BATNA : vytvorte zoznam akcií, ktoré by ste mohli podniknúť, ak sa nedosiahne dohoda; zlepšiť niektoré sľubnejšie nápady a premeniť ich na praktické možnosti; a. predbežne vyberte jednu možnosť, ktorá sa zdá byť najlepšia.

Odporúča: