Aké uhlíky z glukózy sú v acetyl CoA?
Aké uhlíky z glukózy sú v acetyl CoA?

Video: Aké uhlíky z glukózy sú v acetyl CoA?

Video: Aké uhlíky z glukózy sú v acetyl CoA?
Video: Krebs / citric acid cycle | Cellular respiration | Biology | Khan Academy 2024, Smieť
Anonim

A 6- uhlíková glukóza molekula je rozdelená na dve 3- uhlíka molekuly nazývané pyruváty. Pyruvát je potrebný na vytvorenie acetyl CoA . Toto je veľmi krátky krok medzi glykolýzou a cyklom kyseliny citrónovej.

Otázkou tiež je, čo sa stane s uhlíkmi v molekulách acetyl CoA?

Acetyl CoA spája glykolýzu a pyruvát oxidácia s cyklom kyseliny citrónovej. Acetyl CoA a Cyklus kyseliny citrónovej: Pre každú z nich molekula z acetyl CoA ktorý vstupuje do cyklu kyseliny citrónovej, dva uhlíka oxidom uhličitým molekuly sa uvoľnia, pričom sa odstránia uhlíky z acetyl skupina.

Okrem toho, koľko ATP sa vyrába z acetyl CoA? Každý acetyl-CoA poskytuje počas Krebsovho cyklu 3 NADH + 1 FADH2 + 1 GTP (=ATP). Vzhľadom na priemernú produkciu 3 ATP /NADH a 2 ATP /FADH2 pomocou dýchacieho reťazca máte 131 molekúl ATP.

Takto, koľko uhlíkov má acetyl CoA?

2 uhlíky

Môže sa acetyl CoA premeniť na glukózu?

Mastné kyseliny a ketogénne aminokyseliny nemožno použiť na syntézu glukóza . Prechodová reakcia je jednosmerná reakcia, čo znamená, že acetyl - CoA nemôže byť prevedené späť k pyruvátu. V dôsledku toho mastné kyseliny môcť nepoužívať na syntézu glukóza , pretože beta-oxidáciou vzniká acetyl - CoA.

Odporúča: