Čo je lepšie medený alebo hliníkový drôt?
Čo je lepšie medený alebo hliníkový drôt?

Video: Čo je lepšie medený alebo hliníkový drôt?

Video: Čo je lepšie medený alebo hliníkový drôt?
Video: Токовое сопротивление электрических проводов - эксперимент 2024, Apríl
Anonim

Meď je lepšie než hliníka pre elektrické elektrické vedenie pretože elektrická vodivosť hliníka je vyšší ako meď . Medený drôt je ťažší a hliníka je svetlejšia a strieborno šedá. Ďalším hlavným rozdielom medzi meď a hliníkové drôty je odolnosť materiálu.

Navyše, čo je lepšie z medi alebo hliníka?

Hliník Drôt vs Meď Drôt Meď vedenie je stabilnejšie ako hliníka a menšie vodiče sú potrebné na prenos výkonového zaťaženia. Celkovo je to všetko odolnejšie a výkonnejšie lepšie než hliníka elektrické vedenie. Hliník je oveľa ľahšia a tvárnejšia ako meď a preto uľahčuje prácu s ním.

Okrem vyššie uvedeného, ktoré vinutie je lepšie medené alebo hliníkové? Meď je silnejší ako hliníka . Menej sa rozťahuje a vyžaduje menej kontroly a údržby. Transformátory s medené vinutia môžu byť lacnejšie na výrobu, pretože sú menšie. Zníženie nákladov na magnetickú oceľ, nádrž a olej potrebné na dosiahnutie špecifikovaného energetického výkonu.

prečo je hliník lepší ako meď pre nadzemné káble?

Pretože je lacnejší a ľahší než a meď drôt s rovnakým odporom na dĺžku; asi 6-krát lacnejšie a dvakrát ľahšie ako meď . Hliník má 61% vodivosť meď , ale len 30 % hmotnosti.

Je meď pevnejšia ako hliník?

Hliník núti meď z väzby, as hliníka je aktívnejší kov než meď v elektrochemickom rade kovov.

Odporúča: