Je éter a etanol to isté?
Je éter a etanol to isté?

Video: Je éter a etanol to isté?

Video: Je éter a etanol to isté?
Video: LE PLEIN POUR 30€ | ROULER À L’ÉTHANOL !!! 2024, Smieť
Anonim

je to tak? etanolu je (organická zlúčenina) jednoduchý alifatický alkohol formálne odvodený od etánu nahradením jedného atómu vodíka hydroxylovou skupinou: ch3-ch2-och zatiaľ éter je (organická zlúčenina|počítateľná) zlúčenina obsahujúca atóm kyslíka viazaný na dve uhľovodíkové skupiny.

Tiež vedieť, je etanol éter?

Zlúčeniny, ktoré sú potenciálnymi zdrojmi H+ ión alebo protón sa často označujú ako protické. Etanol je napríklad protické rozpúšťadlo. OH skupina, étery sú aprotické rozpúšťadlá. Étery možno syntetizovať rozdelením molekuly vody medzi dva alkoholy v prítomnosti tepla a koncentrovanej kyseliny sírovej.

Ďalej, ako sa líšia alkoholy a étery od alkánov? Alkány a alkoholy sú podobné v tom, že oni môcť obsahujú dlhé alebo krátke reťazce uhlíkových atómov, ktoré sú obklopený atómami vodíka. Špeciálne rozdiel medzi an alkán reťaz a an alkohol reťaz je to alkohol má naviazané to, čo sa nazýva hydroxylová skupina do jeden z uhlíkov, ktorý nahrádza jednoduchý vodík.

Tiež sa pýtate, ako môžete rozlíšiť medzi alkoholom a éterom?

Prítomnosť OH skupín v alkohol a jeho absencia v éter . Aj preto, že vodíkové väzby nemôžu vznikať medzi molekuly v éter , bod varu tejto zlúčeniny je o viac ako 80 stupňov C nižší ako alkohol.

Prečo je viskozita etanolu vyššia ako éteru?

The etanolu má veľa vyššie bod varu. Odpovedať viskozita etanolu je väčšia ako to z éter pretože tam v H väzba v alkoholoch vedie k vyššie sila väzby.

Odporúča: