Obsah:

Kto dal koncept deľby práce?
Kto dal koncept deľby práce?

Video: Kto dal koncept deľby práce?

Video: Kto dal koncept deľby práce?
Video: Mercedes будущего! Первая поездка на VISION AVTR 2024, Smieť
Anonim

Definícia : Delenie práce je ekonomický koncept ktorý uvádza, že delenie výrobný proces do rôznych etáp umožňuje pracovníkom sústrediť sa na konkrétne úlohy. Toto koncept spopularizoval Adam Smith v knihe An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations (1776).

Okrem toho, aký je koncept deľby práce?

Delenie práce znamená delenie pracujúce obyvateľstvo do určitých oblastí podľa ich špecializácie tak, aby sa mohla vykonávať decentralizácia práce a zlepšovať efektívnosť a produktivita každého pracovníka.

Podobne, aký význam má deľba práce? Deľba práce je nevyhnutný pre hospodársky pokrok, pretože umožňuje ľuďom špecializovať sa na konkrétne úlohy. Táto špecializácia zvyšuje efektivitu pracovníkov, čo znižuje celkové náklady na výrobu tovaru alebo poskytovanie služby.

Možno sa tiež pýtať, aký je pôvod deľby práce?

Koncepcia a implementácia deľba práce bol pozorovaný v starovekej sumerskej (mezopotámskej) kultúre, kde sa prideľovanie pracovných miest v niektorých mestách zhodovalo s nárastom vzájomnej obchodnej a ekonomickej závislosti. Delenie práce vo všeobecnosti tiež zvyšuje produktivitu výrobcov aj jednotlivých pracovníkov.

Aké sú typy deľby práce?

Existujú štyri formy deľby práce, a to:

  • Povolanie alebo jednoduchá deľba práce.
  • Deľba práce na ucelené procesy alebo komplexná deľba práce.
  • Rozdelenie práce na podprocesy alebo neúplné procesy. REKLAMA:
  • Územné alebo geografické rozdelenie práce.

Odporúča: