Čo je rozpustnejšie vo vodnom alkohole alebo fenole?
Čo je rozpustnejšie vo vodnom alkohole alebo fenole?

Video: Čo je rozpustnejšie vo vodnom alkohole alebo fenole?

Video: Čo je rozpustnejšie vo vodnom alkohole alebo fenole?
Video: Fenole 2024, Smieť
Anonim

Ako uhľovodíková časť an alkohol sa zväčšuje, alkohol sa stáva menej rozpustné vo vode a rozpustnejší v nepolárnych rozpúšťadlách. Fenol je trochu rozpustný vo vode . Pôsobí ako slabá kyselina v voda , takže riešenie fenol bude mierne kyslá.

Tu sú dôvody, prečo sú alkoholy a fenoly rozpustné vo vode?

a) Alkoholy a fenoly sú rozpustný vo vode kvôli ich schopnosti vytvárať kyslíkové väzby s voda molekuly. b) Alkoholy a fenoly sú rozpustný vo vode kvôli ich schopnosti vytvárať vodíkové väzby s voda molekuly.

Okrem vyššie uvedeného, sú fenoly rozpustné vo vode? Voda

Okrem toho, ktorý alkohol je najviac rozpustný vo vode?

Najrozpustnejší je terc- butanol (ktorý je vo vode miešateľný), potom 2- butanol potom 2-metyl- 1-propanol , a nakoniec n-butanol . Dôležité sú dva faktory. So zvyšujúcou sa dĺžkou reťazca sa rozpustnosť znižuje, napr metanolu je rozpustnejší ako butanol . Uhľovodíková časť nie je polárna a má tendenciu sa nerozpúšťať vo vode.

Prečo je fenol menej rozpustný vo vode ako etanol?

Fenol je tiež rozpustný vo vode do istej miery. Je to kvôli jeho schopnosti vytvárať vodíkové väzby s voda molekuly. Avšak veľká časť fenol molekula je fenylová skupina, ktorá je nepolárna, a preto je jej rozpustnosť ak je obmedzený v voda . Polarita tejto časti sa však tiež zvyšuje vo fenoxidovom ióne.

Odporúča: