Je cenová elasticita dobrá alebo zlá?
Je cenová elasticita dobrá alebo zlá?

Video: Je cenová elasticita dobrá alebo zlá?

Video: Je cenová elasticita dobrá alebo zlá?
Video: Одним словом, Фрида полнейшая ► 17 Прохождение Dark Souls 3 2024, Apríl
Anonim

- Ak príjem elasticita dopytu je väčšia ako nula, dobre je normálna dobre . To znamená, že dopyt po dobre stúpa so zvyšovaním príjmu. Väčšina tovaru je bežný tovar. - Ak príjem elasticita dopytu je nižšia ako nula, dobre je menejcenný dobre.

Navyše, ako elasticita ovplyvňuje cenu?

Cenová elasticita dodávky meria schopnosť reagovať na dodávku tovaru alebo služby po zmene na jeho trhu cena . Podľa základnej ekonomickej teórie sa ponuka tovaru zvýši, ak bude cena stúpa. Naopak, ponuka tovaru sa zníži, keď jeho cena klesá.

Možno sa tiež opýtať, čo znamená cenová elasticita 1,5? obaja - 1.5 a + 1.5 sú elastické pretože sú väčšie ako jedna. Pre dobro s an elasticita -1,5 , nárast jednej jednotky v cena bude mať za následok 1.5 je požadovaný menší počet jednotiek. Keďže toto je viac ako vzťah jeden za jedného, je to tak elastické . Ak to bolo napríklad -0,5, tak by byť neelastický.

Čo tu znamená cenová elasticita dopytu?

Cenová elasticita dopytu je ekonomickým meradlom zmeny množstva dopytovaného alebo nakupovaného produktu vo vzťahu k jeho cena zmeniť. Matematicky vyjadrené je to: Cenová elasticita dopytu = % zmena v požadovanom množstve / % zmena v cena.

Čo to znamená, keď je elasticita 1?

Elasticita = (% zmena v množstve)/(% zmena v cene) Ak elasticita je väčší ako 1 , krivka je elastické . Ak je to menej ako 1 , je neelastický. Ak sa rovná jeden , je to jednotka elastické . Elasticita dopytu - odkazuje na mieru odozvy, ktorú má krivka dopytu vzhľadom na cenu.

Odporúča: